Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

ENVER ZEREN

Συνεχίζοντας την παρουσίαση της κριτικής επιτροπής, της δεύτερης φάσης, του 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης, ανταμώνουμε τον 

ENVER ZEREN

Ο Enver Zeren είναι Κούρδος. Είναι ένας άνθρωπος με υψηλό και ηθικό φρόνημα που πιστεύει στην δικαιοσύνη, στην ελευθερία και ξέρει να πολεμάει για τα ιδανικά του. Σαν μέλος του Ανταρτικού Κόμματος το 1993 φυλακίστηκε από τους Τούρκους για 24 χρόνια.
Δεν υπήρχαν όμως αποδείξεις εναντίον του ούτε για 10 μέρες για κάποια αξιόποινη πράξη και τελικά έμεινε στη φυλακή για 10 χρόνια ως πολιτικός κρατούμενος. Μετά από πολλά βάσανα, απεργίες πείνας ελευθερώθηκε και για να αποφύγει μια δεύτερη φυλάκιση αναγκάστηκε να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς και να καταφύγει στην Κύπρο όπου ζει τα τελευταία 16 χρόνια. Το καλοκαίρι του 2018 έλαβε την Κυπριακή υπηκοότητα.
Η ποίηση και η αγάπη του γι΄αυτήν ξεκίνησε από τα δεκατρία του χρόνια, όταν μια βροχερή μέρα έγραψε το πρώτο του ποίημα. Έχει γράψει τέσσερα βιβλία και στίχοι του έχουν μελοποιηθεί, λόγω όμως των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα του, έχουν απαγορευτεί από τους Τούρκους.
Η αγάπη του για τους Έλληνες λογοτέχνες όπως το Σεφέρη, το Καβάφη, το Ρίτσο, ήταν τόση ώστε κατάφερε μέσα σε επτά μήνες όχι μόνο να μάθει την ελληνική γλώσσα για να τους διαβάζει στην γλώσσα που έγραψαν τα έργα τους αλλά και να γράφει στα ελληνικά.
Η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «ΑΖΟΥΡΕ-ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΛΕΜΜΑΤΟΣ», εκδόθηκε το 2016 και γνώρισε πολλή μεγάλη επιτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο.
Το 2019 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο του στα ελληνικά «ΤΑΜΑΡΑ-ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΤΑΣΑΚΙ ΜΟΥ» όπου ο πεζός λόγος εναλλάσσεται με την ποίηση. Μάνα, έρωτας κι ένας μοναχικός άντρας, ένας ονειροπόλος ασυμβίβαστος αντάρτης, να στοχάζεται και να μιλάει με τη μοναξιά του, με λόγια καρδιάς. «Η πιο δύσκολη υπόθεση στον κόσμο-όπως λέει ο ίδιος- είναι να γνωρίσεις τον εαυτό σου, ή δε προσπάθεια να γνωρίσεις τον εαυτό σου, ή πιο οδυνηρή…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *