Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ-ΠΕΤΣΑ ΒΕΡΑ

 Συνεχίζουμε την παρουσίαση των κριτών του 6ου Πανελλήνιου διαγωνισμού Ποίηησης, με την 5μελή επιτροπή της δεύτερης φάσης, που θα γίνει με αλφαβητική σειρά.

Η Βέρα Βασιλείου-Πέτσα γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, όπου και έζησε μέχρι τα εφηβικά της χρόνια. Οι σπουδές της και ο διορισμός της στο Δημόσιο την κράτησαν στην Αθήνα.

Στα Γράμματα εμφανίστηκε  το 2006 με το μυθιστόρημα ‘’Μην περάσεις το ποτάμι’’  για το οποίο έλαβε βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης μυθιστοριογράφου από  Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Δεύτερη έκδοση 2020 από τις εκδ. Μετρονόμος.

Το 2011 κυκλοφορήθηκε από τις εκδ. Ιωλκός η ποιητική της συλλογή ‘’Σαράντα μίλια σιωπή’’. 

Το 2015 οι εκδ. Μετρονόμος κυκλοφορούν την ποιητική της συλλογή ‘’Βορεινό παράθυρο’’ με ένθετο έναν ψηφιακό δίσκο(cd) μελοποιημένης ποίησης και στίχων της από σπουδαίους Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές (Λίνος Κόκοτος, Μιχ.Τερζής, Παντελής Θαλασσινός, Νένα Βενετσάνου, Λιζέτα Καλημέρη, Πάνος Μπούσαλης, Νεοκλής Νεοφυτίδης). Δεύτερη έκδοση 2018 (Μετρονόμος).

Τον Ιούνιο του 2018 απέσπασε το δεύτερο βραβείο στους Πανελλήνιους Δελφικούς Ποιητικούς Αγώνες. 

Τον Μάιο  του 2019 μελοποιούν στίχους της οι συνθέτες: Χρήστος Λεοντής, Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Νεοκλής Νεοφυτίδης, Αντώνης Παπαγγελής, δημιουργώντας έναν κύκλο τραγουδιών με τίτλο ‘’ Ένας καιρός αντάρτης’’ που κυκλοφόρησαν σε cd οι  εκδ.Μετρονόμος. Τα τραγούδια ερμηνεύουν: Παντελής Θαλασσινός, Λάκης Χαλκιάς, Βασίλης Σκουλάς, Κώστας Θωμαϊδης, Βασίλης Γισδάκης, Αργυρώ Καπαρού, Ερωφίλη,  Ιωάννα Φόρτη, Δέσποινα Ραφαήλ, Β.Κορακάκης.  

Τον Απρίλιο του 2022 η Εύα Φάμπα μελοποιεί στίχους της για τέσσερα τραγούδια, τα οποία συμπεριέλαβε στο cd ‘’ Ρόδο μου κόκκινο’’ εκδ. Μετρονόμος, με ερμηνευτές τους: Βασίλη Γισδάκη, Θανάση Χουλιαρά, Στέλιο Μαγαλιό.

Οι ερμηνευτές Τάκης Κωνσταντακόπουλος και Νίκος Ανδρουλάκης  δισκογράφησαν μελοποιημένους στίχους της από τους συνθέτες Λίνο Κόκοτο και Παντελή Θαλασσινό.

Τον Δεκέμβριο του 2022 από τις εκδ. Μετρονόμος κυκλοφορήθηκε η ποιητική της συλλογή ‘’Μ’ ένα μπλουζ κι ένα μαχαίρι’’.

Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά και ουκρανικά και πολλά έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικές και ξένες ποιητικές ανθολογίες.

Θήτευσε στην ελληνική ραδιοφωνία (Δίαυλος 10, Ράδιο Υγεία Οικολογία) με παραγωγές εκπομπών λόγου και μουσικής.  

Συνεργάζεται με έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά, στα οποία κατά καιρούς δημοσιεύονται έργα της.

Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *